Oldalak

2010. szeptember 22., szerda

Megtelt!

Az agyam arcokkal és nevekkel, és a holnap még hátra van. Ma újabb 23 kis törpét és kb. ugyanennyi bunkó negyedikest ismertem meg - de az utóbbiakról majd legközelebb. Az 1b-ben, Frau Siegelnél már jóval menetrendszerűbben ment minden, mint Frau Lagemannál.

Reggelente Freiarbeit van, az azt jelenti, hogy kb. negyed órán keresztül válogathatnak a gyerekek kedvükre a kitett játékos feladatok, készségfejlesztők között. Nagyon tetszik ez a dolog, és nagyon jó kis feladatok vannak kitéve, természetesen olyanok, amiket épp tanulnak (pl.: Hol hallod a S,s-t? Beikszelik a látott kép alatt; Bingo- olyan számos képekkel, amik vmilyen számot ábrázolnak -  négylevelű lóhere, háromkerekű bicikli stb.) És ami számomra a legjobb benne: ezek javarészt mind ingyen letölthetők innen, sok más egyéb feladatlappal, osztállyal kapcsolatos szervezési dologgal egyetemben.


Egy dalocska megszólalásával mindenki értette: vége a szabad munkálkodásnak, és Sitzkreist (körbe ültek) alkottak egy arra kijelölt kis helyen- külön párnázott padocskák vannak erre (minden osztályban). Ekkor köszöntötte őket Frau Siegel, én is bemutatkoztam, lassan már egyre rövidebben :) és megbeszélték a mai napi tervet. Majd hozzákezdtek a 6-os írásának. Én már reggeltől kezdve be lettem vonva, Frau Siegel mindig kérdzete: tudok-e segíteni, járjak körbe, stb. Ez szerencsés is volt, mert ha csak ülnöm kellett volna 4 órán keresztül, tuti lefordulok a székről. Ennek az elsős osztálynak a java ma végzett az egész 6-os gyakorlására szánt mf-i feladatokkal - jóval jobban fogja a gyerekeket, mint Frau Lagemann.

Ebben az osztályban működik egy ún. Referentin: ő egy olyan személy, aki már megszerezte a diplomáját - úgy mint én- de másfél évig mint referens kell működnie az iskolában, kijárnak megnézni a tanításait és közben még suliba jár. Majd másfél év után újra ír egy diplomamunkát, az iskoláról, az ott végzett munkájáról és vizsgázik is. Ekkor kap egy második diplomát. Még nem teljesen világos nekem, ez miért jó vagy hogy miért így van, de Németországban így működik a pedagógusképzés. Itt Frau Herzig, egy velem egykorú csaj tanít Referentinként, aki nem igazán akart vagy akar velem kommunikálni, pedig a tanáriban is mellette lett helyem.
A mai német órát ő tartotta, a gyerekek mindennel foglalkoztak, csak azzal nem, amit ő akart. Igazán furcsa volt a helyzet, mert kb. olyan volt, mint amikor én tanítottam először egy-egy osztályban. :) Ott szúrta el, hogy egy kis kupacba állította őket és csak kettesével volt mindig feladatuk, ez meg (lehet) új volt számukra.

Ők is azzal a lefűzhetős írásfüzettel haladnak. Itt - legalábbis 1-2. osztályban -  mindent lefűzhetős mappákba tesznek, adnak és a hátiszákot sem hátizsáknak nevezik, hanem Tonisternek, ez az ergonómikusabb fajta, főleg kicsiknek kitalált iskolatáska. Itt azért pörgősebben sikerült elővenni az O betűs lapokat. Besegítettünk Frau Siegellel, mindeközben Nina (Frau Herzig) állt elől és nézelődött. Furcsa volt...

Az elsősökkel voltam még egy tesin, ahol egy nagy szivárványszínű kendővel, ún. Schwungtuch-hal játszottak. Ennek a közepén van egy lyuk és vagy az a feladat. hogy oda be kell juttatni a kis szivacslabdákat, vagy pont az hogy nem.


A napjuk végén elmentünk az ún. Leseparadies-ba: az iskola területén egy hely, ahol puha kis párnákon olvasgathatnak, ismerkedhetnek a könyvekkel. Frau Siegel folytatta a Tejfognak mennie kell c. mesét, ami az egyik kisfiúnak nagyon is aktuális volt, mert előtte pár perccel esett ki az első tejfoga. :)



Búcsúzom egy reggeli látvánnyal.

8 megjegyzés:

  1. Hú, tök jó ez a zauber1mal1 oldal! (Már holnap fogok belőle nyomtatni, a kontóm terhére.) :D :D
    Meg az előző bejegyzésben a Boriszos ház, nagyon tetszik!
    Leseparadies... Ez sem hangzik éppen rosszul. Meg a Freiarbeit sem. Egyre jobban látszik, (amit érzek is) hogy mi itthon az iskolában az egész tanévet végigrohanjuk, a gyerekekkel együtt.
    Hiányozni fogsz a Káposztafesztről, de legalább nem nyomsz el minket a ruháddal, mi is tudunk érvényesülni!!! (Ezt tudod, miért írtam? Lesz Káposztafeszt szépe választás, amiről szintén lemaradsz.) :D :D :D
    Az utolsó képen a szemüveges kislány zabálni való!

    VálaszTörlés
  2. Hú, nagyon sok minden van itt, amit otthon úgy bevezetnék. Már lebeg előttem a jövőbeli osztálytermem :D

    A Borisos házra csak azt mondanám: fúúj, Hajni :D Elég giccses, főleg hogy a képről lemaradt az ajtónál egy csipkebokorvesszővel becsengető kisfiú. :)

    A Káposztafeszt szépe úgysem én lennék :(: tudod, Ildi mindenben jó, ebben is tuti az lesz. Remélem beneveztetek mindnyájan :) Majd hosszas beszámolót kérek a fesztről. És egy Tabáni István autogramot :D

    A szemüveges kislány valóban zabálnivaló(an néz ki), amúgy egy kis hisztérika, de nagyon közvetlen. Aki a felette levő képen van, kis barna kislány, na ő tényleg tündéri, és ahogy kacag: imádni való.

    VálaszTörlés
  3. Ja és tényleg: milyen az új fénymásoló/nyomtató?

    VálaszTörlés
  4. A ház pedig igenis nagyon egyedi és elfogadnám!(komolyan) :D
    A fénymásoló egyenlőre még működik, mindenki havonta 150 oldalt használhat a kontójára. (Kiszámoltam, hogy így 2 egész három tized lap jut egy gyerekre az én esetemben. Na, ebből nem lesz túl sok Stationenarbeit. :D
    A Tabánitól tényleg kérsz autogramot? (A Benke Laci bácsi után akár hozzá is odamehetek...)
    Ma tök szépen feldíszítettük az iskola sátrát, ez a legszebb sátor a vidéken! Van töknyuszi, tökfejek garmada, káposztababa, meg több megnevezhetetlen, de csodás műalkotás. Szalmabálákon díszelegnek. Majd küldök képeket. (remélem nem lesz holnapig bajuk)

    VálaszTörlés
  5. Helló Csajszi!
    Tök jókat írsz...és főleg sokat :) Úgy érzem egyre jobban érzed magad, pedig alig telt el pár hét. Ügyes lány vagy Te feltalálod magad pikk-pakk! Nem tudok semmi újdonságról beszámolni, mert a mi Hajnalkánk mindent elmesélt már :))Reméljük a káposzta-feszten nem fog esni az eső, bár a meteorológia szerint vacak idő lesz. A ruhaszépségversenyen az idén nem indulok, mert nem lenne "fer" részemről...miért vegyem el a többiek kedvét:)))))Mondjuk ha a Tabáni és a Benke Lacibá helyett az Udo B. jönne...na talán akkor kiöltöznék. :)) De a P.B. bácsi miatt úgy döntöttem, hogy nem emelem az amúgy is magas színvonalat. Hiányozni fogsz...de mindig gondolunk rád...és sokszor emlegetünk! Puszi!!!

    VálaszTörlés
  6. Hajni: ha odamentél a Laci bácsihoz, akkor a Tabánihoz is oda kell!!! De egy közös képet is készíthetnél vele.
    A sátratokat mindenképp' látni szeretném, biztos tuti nagyon! Jaj, most szívesen lennék otthon. ;(

    Ildi: azért örülök, hogy a mi Hajnalkánk mellett próbálsz érvényesülni :) Viccet félretéve: örülök, ha írtok nekem, jól esik, nagyon.
    Amúgy ki az a P.B. bácsi? Próbáltam megfejteni, de nem megy...

    Tömjétek meg jól a bendőt káposztával! És jó szórakozást, bár a hangulat tuti meg lesz! :)

    VálaszTörlés
  7. Orsi, hazaszaladtam a Káposztafesztről, eddig még csak hagymát pucoltunk. :D Később megyek csak vissza, a szereplésre.
    Anyukádék kint maradtak, és nagyon szuper minden.
    Küldök majd fotókat természetesen. Hiányzol nagyon, de majd jövőre (?) bepótoljuk.
    Amúgy tényleg: Ildi! Ki az a P.B. bácsi???? Lemaradtunk valamiről?

    VálaszTörlés
  8. Jövőre mindenképp': akárhogy is alakul. :)

    Én meg megyek be a városba- múzeumok éjszakája lesz, és millió program. Egyelőre egyedül...

    VálaszTörlés